Rámcový jídelníček pro zdravou výživu
Náš jídelníček berte pouze jako rámcový – konkrétní stravu je vždy nutné konzultovat s lékařem.
Středa
- Snídaně: Jablečná přesnídávka, kterou můžeme doplnit plátkem celozrnného chleba.
- Oběd: Rýžový nákyp s čerstvým ovocem, nejlépe banánem nebo jablkem.
- Večeře: Domácí zeleninový vývar méně solený, doplněný kvalitním celozrnným pečivem.
Čtvrtek
- Snídaně: Mléčná rýže s nízkotučným mlékem a banánem. Možno přidat i jablko.
- Oběd: Vařené brambory s několika plátky dušené šunky s minimem tuku a vysokým podílem masa.
- Večeře: Ovesná kaše doplněná několika kousky banánu a jablek, připravená z nízkotučného mléka.
Pátek
- Snídaně: Sladký loupák bez máku, se sklenicí nízkotučného mléka a ovocem.
- Oběd: Vařená rýže s kouskem dušeného libového masa. Bez výrazného koření a s minimem soli.
- Večeře: Cuketovo-bramborová polévka z domácího zeleninového vývaru, bez přidání jíšky a jiných zahušťovadel.
Sobota
- Snídaně: Ovesné vločky zalité trochou nízkotučného mléka s čerstvým banánem.
- Oběd: Pečená mrkev v troubě podávaná s bramborovou kaší z nízkotučného mléka.
- Večeře: Dietní doma upečený mrkvový koláč s kousky čerstvých nastrouhaných jablek.
Neděle
- Snídaně: Plátek kvalitního celozrnného chleba s trochou kvalitní netučné šunky s co nejvyšším podílem masa.
- Oběd: Vařená rýže s dušeným kuřecím masem a několika kousky vařené nedráždivé zeleniny.
- Večeře: Domácí rýžový nákyp. Možno doplnit kousky banánu nebo několika kousky jablka a podobného ovoce.