Co je tofu a proč byste ho měli vyzkoušet?
Už jste někdy jedli tofu? Pokud nepatříte mezi zastánce zdravé výživy a pravidelně nenavštěvujete obchody se zdravou výživou, možná nevíte, jak tofu vypadá a jak chutná. Pojďme si tofu přiblížit, třeba na něj dostanete chuť.
Spousta lidí má k tofu přirozený odpor, a to často jen proto, že slyšeli, že je to „fuj“ a že se sýrem to nemá nic společného. Přitom mnozí z nich nikdy tofu neokusili! Pojďme tedy uvést věci na pravou míru.
Tofu je sojový sýr, který se vyrábí srážením sójového mléka. Má bílou barvu a můžete ho najít v různých variantách, včetně těch s přísadami a příchutěmi, nebo v uzené podobě. Dnes už ho nabízejí i některé restaurace zaměřené na zdravou výživu.
Tofu je velmi chutné a může se konzumovat jak studené, například s pečivem, tak i teplé, kdy se upravuje dušením nebo smažením. Skvěle se hodí do těstovin nebo rizota.
Tofu neobsahuje přidanou sójovou omáčku Shoyu, která obsahuje pšenici, a je tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsahuje především rostlinnou bílkovinu, vitamíny skupiny B a vápník. Z tofu se také prodávají hotové karbanátky, pomazánky, salámy či saláty.