Řeřicha setá: Tajemství zdraví a chuti, které si zamilujete

Tato opomíjená bylinka je velmi nenáročná jednoletá rostlina, která dorůstá až 40 cm. Řeřicha setá pochází původně z Afriky a Asie.

Jak pěstovat řeřichu setou

Řeřicha setá potřebuje teplo a světlo, proto se nejlépe pěstuje v bytě. Semena můžete zasadit do zvlhčené vaty, a během týdne vyrostou rostlinky do výšky 6 cm, které sklidíte a vysadíte nové. Při pěstování na zahradě potřebuje řeřicha lehčí půdu a výsadba probíhá od března do května – ovšem pozor na mrazíky.

Řeřicha a lidské zdraví

Řeřicha obsahuje vitamin C, betakaroten, vitamin B, vitamin K, železo, síru, vápník a glykosidy. Příznivý vliv této bylinky na lidský organismus spočívá v močopudném účinku a podpoře tvorby žaludečních šťáv. Je také dobrou prevencí pro činnost žlučníku a má příznivý vliv na krvetvorbu.

Řeřicha setá při vaření v kuchyni

Oblíbenou pochoutkou je řeřichový salát s olivovým olejem, ochucený citrónem, solí a pepřem, který můžete zkombinovat s různými druhy zelených salátů. Řeřichu můžete nadrobno nasekat a posypat jí chleba s pomazánkou, nebo ji přidat rovnou do pomazánky, tvarohu či bylinkového masála. Dobrá je také jako součást dresinků, majonéz nebo ji položte na chlebíčky či jednohubky.