Pažitka: Zdravé koření pro vaši kuchyni a zdraví žen

Pažitka patří mezi nejznámější české koření a roste v mnoha místech po celém světě.

Pěstování pažitky

Pažitku můžete vypěstovat ze semínek nebo si jednoduše oddělíte kousek pažitkového trsu, který se postupně rozroste. Pažitku není problém pěstovat jak doma, tak venku, jelikož je mrazuvzdorná. Nejužitečnější jsou listy sbírané na jaře, protože v nich je nejvíce síly a léčivých látek. Obecně platí, že pažitku lze čerstvou používat po celý rok, pokud ji máte k dispozici.

Pažitka a zdraví

Hlavní látkou v pažitce je vitamin C, ale najdeme v ní také vitaminy B1 a B2, sodík, draslík, vápník, fosfor a železo. Tyto látky hrají v lidském zdraví a prevenci proti chorobám významnou roli. Pažitka mírně snižuje vysoký krevní tlak, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.

Pažitka v kuchyni

Pažitka se používá vždy ke konci vaření, tedy na dochucení, například těsně před podáváním polévky nebo jiných jídel. Vynikající jsou pažitkové pomazánky, tvarohy s pažitkou nebo si pažitku prostě nadrobno nakrájejte a posypte si jí namazaný chleba. Pažitka vám bude chutnat i v zeleninových salátech a vyzkoušejte ji smíchat s čerstvými listy petržílky.