Pampeliška, oficiálně známá jako Smetanka lékařská, je v české kuchyni často opomíjená, což je velká škoda, protože má mnoho co nabídnout.
Pampelišku není třeba pěstovat, jelikož se jedná o běžnou rostlinu, kterou najdete na mezích, lukách, ale také na zahradách, kde bývá často považována za plevel.
Pampeliška a lidské zdraví
Pampeliška je skvělou bylinou pro jarní detoxikaci organismu. **Podporuje tvorbu žluče a moči**, což může být prospěšné při nachlazení, protože pomáhá uvolnit hleny a tím i dýchací cesty. **Může také přispět k lepšímu trávení** a je známá svou podporou při některých zdravotních obtížích, jako je dna a revmatismus.
V pampelišce se nachází **vitamin C, vitaminy skupiny B, karoten, vitamin D, cholin, saponiny, hliník, mangan, železo a vápník**, což z ní činí výživnou součást stravy.
Pampeliška v kuchyni
Jedním z oblíbených pokrmů je pampeliškový salát, který můžete obohatit například o rukolu nebo hlávkový salát. **Listy pampelišky se hodí nejen do zeleninových salátů, ale také do polévek**. Kořen pampelišky lze uvařit a konzumovat, což závisí na vaší fantazii a chuti.