Celer patří mezi dvouleté rostliny, které si můžeme bez problémů vypěstovat na zahrádce.
Pěstování celeru
Nejvhodnější je výsev semen během února či března. Po vyklíčení je důležité vyčkat, až vyrostou malé sazeničky, které se následně vysadí v době, kdy už nehrozí mrazíky, tedy nejlépe v květnu. Celer prospívá v těžší půdě plné živin, což je klíčové pro jeho zdravý růst.
Celer a lidské zdraví
Celer je bohatý na vitamin C, karoten, bílkoviny, vitamin B1, vitamin B2, fosfor, železo, hořčík, vápník a draslík. Tyto živiny přispívají k celkovému zdraví a vitalitě.
Celer podporuje činnost ledvin a může povzbudit chuť k jídlu. Je škoda, že mnoho lidí celer nemá příliš v oblibě, protože jeho konzumace může mít pozitivní vliv na zdraví. Je také vhodný pro osoby s cukrovkou, jelikož může přispět k lepšímu zvládání této nemoci.
Celer v kuchyni
S listy celeru je možné zacházet podobně jako s petrželkovou natí, avšak jsou aromatičtější, a proto se jich používá o něco méně. Nať a listy fungují jako výborné koření a jsou součástí kořenících směsí, proto se přidávají do polévek, omáček, pomazánek apod. Bulva celeru je skvělá jako součást zeleninového vývaru, může se usmažit jako řízek nebo se z ní dá udělat celerová kaše.