Polévka z opražené mrkve
Polévka z opražené mrkve je nejen chutná, ale také zdravá volba pro každého, kdo chce podpořit své zdraví a užít si lahodnou chuť. Tato polévka je ideální pro chladné dny a dodá vám potřebnou energii.
Na přípravu této polévky budete potřebovat:
- 450 g čerstvé baby karotky
- 450 g čerstvé muškátové tykve, nakrájené na kousky
- 1 cibuli, nakrájenou na kousky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 12 kousků celé skořice
- ½ lžičky čerstvého tymiánu
- ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 12 lístků máty
- 1 bobkový list
Nejprve si předehřejte troubu na 190 stupňů. Mrkev a tykev vložte na plech a opékejte je asi 20 minut. Mezitím v hrnci na olivovém oleji opečte cibuli a česnek. Poté přidejte mrkev a tykev, podlijte kuřecím vývarem a přidejte tymián, bobkový list. Vařte asi 20 minut. Po uvaření vyjměte koření a polévku rozmixujte do hladka. Podávejte ozdobenou čerstvým kořením.
Ovesné mrkvové sušenky
Ovesné mrkvové sušenky jsou skvělou volbou pro zdravou svačinu nebo dezert. Tyto sušenky jsou nejen chutné, ale také plné živin, které podpoří vaše zdraví.
Na přípravu ovesných sušenek budete potřebovat:
- 30 g másla
- 60 g medu
- 1 vejce
- 1 lžičku skořice
- větší špetku soli
- 100 g ovesných vloček
- 80 g celozrnné mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 mrkev, nastrouhanou
Nejprve nastrouhejte mrkev najemno a rozmixujte ovesné vločky. Máslo rozpustíte a smíchejte s medem, vejcem, skořicí a solí. Poté přidejte směs ovesných vloček, nastrouhanou mrkev a prášek do pečiva. Těsto rozdělte na 20 dílů, vypracujte kuličky a na plechu s pečícím papírem je zploštěte do tvaru sušenek. Pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 20–30 minut.