Zdravé recepty pro nastávající maminky: Dýňová polévka a plněná rajčata jako výživa pro vás i vaše dítě

Dýňová polévka

V období těhotenství je důležité, aby nastávající matka vyživovala nejen sebe, ale i svůj plod. **Tělo by mělo být zásobeno velkým množstvím výživných látek**, které podporují zdravý vývoj dítěte.

Na přípravu dýňové polévky budete potřebovat:

  • dýni
  • cibuli
  • mrkev
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • olej

Nejprve si dýni nakrájejte na kousky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Na oleji osmahněte cibulku, poté přidejte dýni a mrkev. Zeleninu zalijte vodou a vařte přibližně **dvacet minut**, dokud dýně a mrkev nezměknou. Jakmile jsou měkké, zeleninu rozmixujte a polévku dochuťte solí a pepřem. Nakonec ji ještě krátce povařte. **Podávejte s čerstvou petrželkou**, která dodá pokrmu svěžest.

Rajčata plněná zeleninou a sýrem

V těhotenství je nezbytné přijímat dostatek zeleniny, která obsahuje **vitamíny a kyselinu listovou**, jež jsou klíčové pro správný vývoj plodu a jeho mozku.

Plněná rajčata si připravíte z následujících ingrediencí:

  • rajčata
  • celer
  • brambory
  • mrkev
  • jablko
  • okurka
  • citron
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • pepř
  • majoneza
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana

Nejprve vydlabejte rajčata a připravte salát z nastrouhaného celeru a nakrájené zeleniny. Zeleninový salát dochuťte solí, pepřem a majonézou, kterou můžete zjemnit jogurtem nebo smetanou. Přidejte strouhaný sýr a nezapomeňte na vnitřky rajčat. Takto připravený salát naplňte do rajčat a posypte sýrem. **Tento pokrm je nejen chutný, ale také výživný**, ideální pro zdravé stravování během těhotenství.