Pohanka v kuchyni: Chutné recepty na rizoto a houbový kuba pro každou ženu

Rizoto z pohanky

Pohanka není jen alternativou klasické rýže, ale skvělým základem pro chutné rizoto. Kromě pohanky je důležité přidat také zeleninu, kterou si můžete vybrat podle vlastní chuti. Doporučujeme například papriku, cuketu, lilek, mrkev, hrášek nebo kukuřici.

Nejprve pohanku uvaříme, a to buď s předchozím namočením, nebo bez něj, což ovlivní rychlost vaření. Když se blížíme ke konci vaření, zeleninu vložíme na pánev a rychle orestujeme, aby změkla. Jakmile je zelenina hotová, přidáme uvařenou pohanku, vše promícháme a můžeme servírovat. Celý proces by měl trvat přibližně 30 minut.

Houbový kuba

Houbový kuba je tradiční vánoční jídlo, které se připravuje z pohanky a směsi sušených hub, cibule a česneku. K dochucení použijte následující koření:

  • Sůl a pepř
  • Kmín
  • Majoránka

Pohanku nejprve uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím namočíme houby a nakrájíme cibuli, kterou zpěníme a lehce orestujeme. K cibuli přidáme houby i vodu, ve které byly namočené, a vaříme, dokud se tekutina nevyvaří. Vše poté vložíme do pekáče, přidáme česnek a koření, a nakonec i pohanku. Tento recept vyžaduje zapečení. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme zhruba 20 minut. Podávejte ideálně teplé. Celková doba přípravy se pohybuje mezi 1 až 1,5 hodinou, v závislosti na délce vaření pohanky.