Bramborová polévka
Bramborová polévka je velmi oblíbené a v České republice známé jídlo. Jejím základem jsou nejenom brambory, ale i další dobře dostupné suroviny, jako:
- Mrkev a petržel
- Houby
- Cibule
Nejprve se na pánvi osmaží cibulka, ke které se následně přidá a opeče kořenová zelenina. Poté přicházejí na řadu houby a brambory, které se zalijí zeleninovým vývarem. Polévka se vaří, dokud nejsou brambory měkké. Následně se dochutí solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Pokud je potřeba polévku zahušťovat, ideální je použít nastrouhanou bramboru. Za hodinu může být hrnec této vynikající polévky hotový.
Zkuste dietní recepty s bramborami připravené v troubě
Mezi oblíbené pokrmy patří také zapečené brambory, známé i pod názvem „francouzské“. Základem jsou brambory, trocha nízkotučného mléka, vejce a kvalitní šunka s minimem tuku. Brambory se spolu se šunkou vyskládají na pekáč a poté se přelijí směsí rozšlehaného vajíčka a mléka.
Pekáč se přikryje a dá se do trouby na 180 stupňů zhruba na 40 minut. Po uplynutí této doby se víko odstraní a brambory se dopékají ještě zhruba 20 minut. Následně se ihned servírují, například se zeleninovým salátem. Doba vaření těchto dietních receptů s bramborami je přibližně dvě hodiny.